onsdag 15 maj 2013

ett arbetsprov

Jag har lite funderingar kring min framtid just nu. Som ni förstått av den här bloggen är jag intresserad av att skriva populärvetenskapligt. För att försöka förverkliga denna dröm och kunna arbeta med detta har jag sökt en journalistutbildning. En ettårig påbyggnad där man ska ha en akademisk grundexamen. Jag har kommit vidare till andra ansökningsomgången, och då ska man skriva ett arbetsprov, en artikel, i ens ämnesområde menad att publiceras i en svensk morgontidning. Jag tänkte ni kunde få läsa vad jag skrev. Det är alltså inget fejkat ämne eller så, utan allt är på riktigt. Enjoy.


Vaccinera mot magsjuka eller ej?

Smittskyddsinstitutet undersöker just nu om vaccin mot magsjuka, rotavirus ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet. Stockholms läns landsting vill redan nu börja vaccinera sexmånadersbebisar, men andra läkare hävdar att det räcker med att hålla god handhygien för att förebygga flera sorters magsjuka.

Tidigare i våras meddelade smittskyddsinstitutet att de utreder om rotavirusvaccination ska ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet. Rotavirus är en av de vanligaste orsakerna till kraftig magsjuka, både i Sverige och världen. Denna så kallade gastroenterit ger kraftiga diarréer, kräkningar och feber och framför allt små barn är hårt drabbade. Tillsammans med vinterkräksjuka är rotavirus den vanligaste orsaken till magsjuka hos små barn och man uppskattar att i Europa uppsöker varje år ungefär 700 000 barn under 5 år läkare, 87 000 blir inlagda och 231 dör på grund av rotavirusinfektioner.

Stockholms läns landsting vill vaccinera alla bebisar redan i dag
Det finns i dag två godkända vaccin mot rotavirusinfektion och Stockholms läns landsting vill alltså nu, som först i Sverige införa det i sitt allmänna vaccinationsprogram.
- Om vi med ett vaccin kan hindra att hundratals barn per år bli så sjuka att de behöver sjukhusvård så är det definitivt skäl för oss att gå före övriga Sverige. Vi behöver inte vänta på Smittskyddsinstitutets utredning för att veta att rotavirusvaccination skulle göra stor nytta, säger sjukvårdslandstingsrådet Birgitta Rydberg (FP) i ett pressmeddelande. Vårdkostnaden för rotavirusinfektioner beräknas till 8,75 miljoner kronor per år och dessa infektioner uppvisar en tydlig säsongsvariation, med sin topp under februari-mars. Denna topp sammanfaller ofta med RS-virus, vinterkräksjuka och influensa, vilket ger en hård belastning på sjukvården under dessa vintermånader. Därför påpekar Birgitta Rydberg att vaccinationsprogrammet skulle, utöver att hjälpa de vaccinerade barnen, ge en väsentlig lättnad av sjukvårdsbelastningen under de redan så tuffa vintermånaderna.

Läkare opponerar sig mot allmän rotavirusvaccination
Rotavirusvaccinet finns redan tillgängligt att köpa på många svenska vårdcentraler, framför allt för barn som ska tillbringa sina första år i låginkomstländer, där konsekvenserna av infektionen är större än i Sverige. Vaccin mot rotavirus är väl beprövat, effektivt och lätt att ge, men är dyrt. Därför hävdar Thomas Arvidsson, barnhälsovårdsöverläkare och Leif Dotevall, biträdande smittskyddsläkare i en debattartikel i GP tidigare under våren att man måste väga detta vaccin mot andra, mer angelägna. De menar att man med god handhygien i hemmet och i förskoleverksamheten kan hindra spridning av såväl rotavirus som RS-virus, vinterkräksjuka och influensa. Dock vill Thomas Arvidsson och Leif Dotevall att föräldrar på BVC ska få information om vacciner som inte ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet, så att föräldrarna själva kan avgöra om de kan vara lämpliga att ge till just deras barn. Exempel på detta är rotavirusvaccin till barn i familjer som ska flytta till länder där sjukvård och levnadsförhållanden gör att en maginfektion lättare ger ett allvarligt förlopp.

Det är alltså inte helt lätt att avgöra vilka vaccineringar som ska ingå i det allmänna programmet. Faktorer såsom kostnad, effektivitet och behov måste vägas samman och prioriteringar mellan olika vacciner måste göras.

2 kommentarer:

  1. Kul att hitta din blogg! Jag har också gått den här vägen, även om min forskarkarriär väl blev något kortare än din (fastnade lite efter två års postdoc).

    SvaraRadera
  2. Kul att du hittade hit! Och så roligt att höra om någon annan som gått journalist/kommunikationsvägen!

    SvaraRadera