måndag 11 mars 2013

om vaccin

Nu när jag gett er lite grundläggande immunologi tänkte jag kasta mig direkt in i en tillämpning av immunologisk forskning: vaccin!

Alla kan relatera till vaccin, de flesta är vaccinerade mot både det ena och det andra. Dels via det allmänna vaccinationsprogrammet och dels via vacciner som vi tagit inför utlandsresor.

I inlägget nedan nämnde jag att det adaptiva immunförsvaret (elitstyrkorna) har ett minne, de blir bättre i sitt försvar mot en specifik fiende andra gången vi stöter på den. Det är denna princip som vaccinationer bygger på. På ett artificiellt sätt vill vi öva upp våra elitstyrkor så att de är redo när vi träffar på fienden på riktigt. Detta kan man göra på tre olika sätt:

  1. Inaktiverat vaccin, består av bakterier eller virus som först dödas. Därför ger de inte upphov till sjukdom i vår kropp, men ytstrukturerna finns fortfarande kvar, och gränssoldaterna kan känna igen dem och signalerar till elitstyrkorna som mobiliseras och på så sätt tränas till ett effektivt skydd mot just den bakterien/ det viruset.
  2. Försvagat vaccin. I den här varianten lever bakterien/viruset fortfarande, men är försvagat. Detta gör att gränssoldaterna och elitstyrkorna blir effektivare aktiverade, men problemet är att personer med försvagat immunförsvar (där gränssoldaterna och/eller elitstyrkorna av någon anledning inte fungerar optimalt) kan bli sjuka av den här typen av vaccin.
  3. Virus-lika partiklar/subenhetsvacciner. Genom att i labbet framställa partiklar som liknar/är en del av virusets/bakteriens yta kan man få igång gränssoldaterna och få ett immunologiskt minne utan risk för att vi ska bli sjuka.


Som komplement till dessa olika typer av vacciner sätter man nästan alltid något som kallas adjuvans. Det är ett ämne som hjälper till att reta gränssoldaterna att reagera mer och snabbare, men som inte är specifikt för viruset/bakterien. Men när gränssoldaterna blir mer uppretade signalerar de bättre till elitstyrkorna som i sin tur reagerar starkare vilket gör att dess minne blir bättre. Det är ofta adjuvanset som gör att vi ibland känner oss lite sjuka efter en vaccinering, men det är helt ofarligt.

Målet med vaccinering är att skydda befolkningen från svåra sjukdomar. De sjukdomar som vi idag vaccinerar barn mot är sjukdomar som förr både var direkt dödliga och gav svåra livslånga problem. I en population behöver många, 75%-90% av alla individer vara vaccinerade för att sjukdomen inte längre ska få fäste. Om en mindre del är vaccinerade kommer sjukdomen finnas i befolkningen och kan smitta nyfödda innan de vaccinerats. Ett vaccinationsprogram som inkluderar så många som möjligt gynnar alltså även dem som inte är vaccinerade, genom att sjukdomen inte har fäste i omgivningen. Av solidaritetskäl bör alltså alla deltaga i det allmänna vaccinationsprogrammet!





3 kommentarer:

  1. Läs mer om varför du ska vaccinera dig i min blogg
    http://ingrideckerman.blogspot.se/2012/12/tvangsvaccinering-och.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men åh, så bra! Sånt här måste verkligen spridas!

      Radera
  2. Hohoo, nu är vi sugna på en uppdatering!

    SvaraRadera